ROZHOVOR

 

Bert H: "Ve studiu trávím téměř 24 hodin denně..."

Drumandbassová scéna v Rusku má silnou tradici a fanouškovskou základnu. Z Ruska však také pochází řada producentů, jejichž hudbu můžeme pravidelně nacházet v katalogu známých labelů, jež určují směr a nové trendy. Jedním z těch talentovaných je i moskevský Bert H, jehož atmosferické, nejen liquidfunkové, skladby vycházejí mimo jiné u značek jako Fokuz Recordings nebo Liquicity. My jsme se s Bertem spojili, abychom si společně popovídali nejen o tom, co je nového, ale probrali jsme i další věci spojené s jeho tvorbou. Více už v následujícím rozhovoru...

 

Díky, že sis našel čas na náš rozhovor, Berte a na rozjezd tradiční otázka. Jak se ti daří?

Mám se dobře, děkuju za optání a doufám, že i vy se máte dobře a jste hlavně zdrávi v ohledu na současnou situaci.

Rád slyším, že je vše v pořádku! Dlouhá léta už se věnuješ drumandbassu, převážně pak liquid funku. Jak ses k tomuto hudebnímu stylu vlastně dostal a co bylo tím impulsem, kdy sis řekl, že drumandbass bude žánr, kterému se chceš věnovat?

Bert H


Drumandbass jsem začal poslouchat poměrně brzy, ještě když jsem byl hodně mladý. Ani jsem vlastně tehdy nevěděl, jak se ten žánr vůbec nazývá. Úplně jsem tomu propadl, na kazety jsem si nahrával snad každou radio show, která se v té době v éteru objevovala. Ty kazety mám dokonce všechny ještě ve skříni. :) Drumandbass miluju z hloubi svého srdce a aktuálně je to v podstatě vše, co sleduji...

Začínal jsi nejprve jako DJ, nebo to šlo ruku v ruce s produkcí vlastních tracků?

To je celkově dost komplikovaná historka. Nejprve jsem začal studovat zvuk, jelikož jsem v dětství studoval hudební školu, což mě později přivedlo ke studiu zvukového inženýrství. Jako teenager jsem začal pociťovat, že jsem připravený tvořit a vymýšlet vlastní hudbu, a DJing byl v podstatě součástí toho všeho, co jsem hledal.




Tvoje tvorba se vyznačuje silnou atmosférou... Kde čerpáš inspiraci pro tvorbu nových tracků?

Děkuju, toho si moc vážím... Myslím, že nikoho moc nepřekvapí fakt, že hudební umělci často nejsou v úplně nejlepší duševní kondici a trpí depresemi, úzkostmi a tak dále. I já v tomto ohledu nejsem výjimkou. :) A cítím, že spousta mých aktuálních pocitů a emocí prochází právě hudbou, kterou dělám.

Máš naprostou pravdu... Některé věci s člověkem dovedou dost zamávat a hudba je ideální prostředek k tomu, abys to ze sebe všechno dostal. Pověz mi, čím přesně tě okouzlil právě liquid funk?

Ha ha, tak na to mám jednoznačnou odpověď... Úplně vším! Myslím, že je to hlavně o tom, co každému vyhovuje. Každý člověk by si měl v hudbě najít přesně to, co mu dělá radost. Pro mě osobně je to právě liquid funk. :)

Bert H

Kolik času přibližně trávíš každý den ve studiu a na co během tvorby kladeš největší důraz? Jak vlastně vypadá tvůj běžný pracovní den?

Abych byl upřímný, tak ve studiu trávím téměř 24 hodin denně. Mám pod palcem finální mix a mastering, takže na tom není nic špatného... Je to zkrátka má práce. Většinou se zabývám každým malým detailem, který bys mohl jednoduše přeskočit a nevěnovat mu pozornost. Já jsem však takový, že mi to nedá spát. :)

Pocházíš z Moskvy... Jak to vypadá s tamní liquid funk scénou? Můžeš nám ji více přiblížit?

V Moskvě máme několik promotérů, kteří dělají opravdu skvělé párty zaměřené právě na liquid funk. Za to jsem jim velmi vděčný, protože svou práci dělají srdcem. Každým rokem se naší scéně daří lépe a lépe, což je prima. Objevuje se tu také stále více zahraničních umělců a podle ohlasů se zdá, že je to u nás hodně baví. :)

Drumandbassová scéna v Rusku má silnou tradici a fanouškovskou základnu... Jak ji ovlivnila současná situace ohledně koronaviru?

Je to v podstatě úplně stejné jako v jiných zemích - dlouho jsme museli sedět doma. Teď se konečně zase kluby začínají otevírat a koncem července jsem měl po dlouhé době první gig.

Bert H
Dáš nám tip na zajímavé interprety, jejichž hudba tě aktuálně baví?

Ten seznam oblíbených interpretů je hodně dlouhý, ale s čistým svědomím můžu prohlásit, že na prvním místě je a navždy zůstane Calibre.

S Calibrem se jednoznačně shodneme! Jeho nové pokračování série "Shelflife" je naprosto skvělé. Tobě v dubnu vyšlo vynikající EP s názvem "Perfect Soul" u Fokuz Recordings. Můžeš nám toto EP blíže představit a má samotný název třeba nějaký skrytý význam?

Ano, doufám, že se vám líbilo! Po pravdě řečeno, žádný skrytý význam tam není. Sydney k tomu nahrála skvělé vokály a rozhodli jsme se zacílit hlavně na tu titulní skladbu. Promování vlastních věcí mi moc nejde, nezlob se. :) Prostě to celé jako obvykle vychází z útrob mého srdce a duše...



Co tvé plány do budoucna? Chystáš nějaký nový release, na který se můžeme v blízké době těšit? Proběhne třeba nějaká zajímavá spolupráce?

Samozřejmě! Nějaké nové releasy už na vás čekají, v podstatě pokračuji v tvorbě nové hudby každý den. Už brzy ode mě můžete čekat pár "nedrumandbassových" věcí, více však zatím prozradit nemohu. Také jsem upsal jeden release na labelu, kde jsem dosud nikdy nevydával, a jsem z toho velmi nadšený! Ale nechte se překvapit...

Co ty a volný čas, když zrovna nepracuješ ve studiu na nové hudbě? Jak se udržuješ ve střehu a jaké máš koníčky?

Mým hlavním koníčkem je tvorba muziky. Je to práce a odpočinek zároveň... Zřídka se stává, že nechám svůj DAW zavřený, a pokud ano, tak mám čas na mou milovanou ženu a sem tam sport a počítačové hry.

Bert H

Jak vnímáš současnou podobu drumandbassové scény a jakým směrem se podle tebe bude dál vyvíjet?

Myslím, že to každý může vnímat jiným způsobem... Upřímně se snažím nevěnovat velkou pozornost tomu, co se děje, a raději se soustředit na mé vlastní věci a tvorbu.

Během své kariéry jsi vydal už celou řadu skvělé hudby... Je nějaký track nebo release, ze kterého máš s odstupem času větší radost?

Děkuju, vážím si toho! Na tohle je těžké odpovědět, protože když dokončíš a vydáš nějaký track, znamená to, že se ti líbí a jsi s ním spokojený. Když děláš hudbu, musí to jít opravdu z hlouby srdce. Nepouštím ven úplně všechno, co složím, ale podle mého názoru jen to opravdu nejlepší. Jenom tak jsem pak se svou prací spokojený a cítím se v pohodě se vším, co jsem vydal. Pokud ale vezmu v úvahu zpětnou vazbu fanoušků, za kterou jsem velmi vděčný, tak nejlepší ohlasy v poslední době měly "Gleams", "Aadwark" a "In Love Again". Ale zase to neznamená, že by se mi ostatní tracky líbily více, nebo méně.




Vydáváš hudbu na labelech jako Fokuz Recordings nebo Liquicity... Co pro tebe jako producenta znamená fakt, že se ti povedlo dostat na tak známé labely, jež mají v drumandbassu opravdu silnou pozici?


Nikdy jsem se nesnažil tlačit na to, abych něco upsal na konkrétním labelu a potěšil vkus samotného vydavatele. Dělám jen svou práci a pak ty skladby různě posílám dál, je to jednoduché... Pokud už ale třeba label jako Liquicity upíše moji hudbu, je to pro mě určitý signál, že svou práci dělám správně, nebo v to alespoň chci věřit. Při tvorbě stejně vždycky záleží hlavně na vlastních pocitech a vkusu, lidé se pak už musí rozhodnout sami, zda se jim má hudba bude líbit, nebo ne. :)

Co bys poradil začínajícím producentům a na co by se měli zaměřit hned na startu kariéry?

Jedinou věcí, kterou bych rád poradil a doporučil začínajícím producentům je to, aby nekopírovali jiného umělce nebo zvuk. Mnoho čerstvých producentů přemýšlí nějak takto: "ach, tenhle producent je tak populární, musím tedy rozhodně udělat podobné bicí, abych taky dosáhl úspěchu jako on." To je cesta do pekla a vidím v tom tu největší chybu, protože pak tu máme spoustu hudby, která je jako přes kopírák a není v ní nic zvláštního. Být sám sebou je důležité, zkuste se proto zaměřit na to, co se vám skutečně líbí!

Bert H & Stanjah
My jsme se viděli minulý rok v Praze, když jsi vystupoval na akci Double Trouble v Crossu. Jak se ti u nás líbilo?

Do vašeho hlavního města a lidí jsem se naprosto zamiloval... Samotná párty pro mě byla úžasnou zkušeností a samozřejmě vás zase co nejdříve, jakmile to půjde, navštívím!

Blížíme se ke konci našeho rozhovoru... Máš nějaký vzkaz na závěr pro své fanoušky?

Buďte upřímní sami k sobě a k ostatním také, to je ta správná cesta. To je vše. :)





To je pravda... Díky moc za rozhovor a ať se ti daří!

Děkuju ti za povídání a všem vám přeji jen to nejlepší. Mějte se fajn, peace!


Ptal se stanjah v srpnu 2020.

foto: archiv

Sledujte také:

Facebook
SoundCloud

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016