ROZHOVOR

 

Honza Köhler alias DJ Killer: "Cokoliv mimo vinyl je takový pseudo DJing..."

Zakladatel a pořadatel akcí jako Rave Nation, 90s Time Travel Rave nebo Rave on the beach. Patří mezi aktivní české promotéry a DJs v oblasti 90s rave, který se na scéně pohybuje už přes 20 let. Přivezl k nám a zahrál si se jmény jako Marusha, Kai Tracid, Da Hool, Jam El Mar, CJ Bolland, DJ Quicksilver... Pořádal akce na místech, jako je brněnské Bobycentrum nebo pardubické výstaviště Ideon. Jako vůbec první do ČR "přivezl" happy hardcore legendu Dune, byl jediným českým zástupcem na akcích 90s Time Travel. Zahrál si třeba i v Německu po boku Marka Oh a nikdy nehrál jinak než z vinylu. Zvítězil v anketě Czech Trance Awards 2021 v kategorii DJ roku. To všechno stihl Honza Köhler alias DJ Killer a my vám s ním přinášíme aktuální rozhovor před další velkou a hlavně jubilejní akcí...

 

Jak se máš dva týdny před oslavou patnácti let párty Rave Nation?

Díky za optání, jsem pracovně v jednom kole a jsem rád, že s organizací akce mi pomáhá náš tým. Ale jinak se mám dobře a samozřejmě už odpočítávám dny do párty... :)

Je to už 5 let, co jsme slavili desáté výročí Rave Nation v pardubickém Ideonu s Marushou a dalšími. Co se za tu dobu u Tebe změnilo?

Přijde mi to jako včera, hrozně to letí. Ani se nenadějeme a už budeme slavit dvacetileté výročí. Změnilo se hlavně to, že se mi rozrostla rodina o dvě děti, takže organizování akcí začalo být trochu náročnější... Ale nepřestal jsem, naopak! Pořádali jsme třeba dva díly ještě větších akcí 90s Time Travel Rave v brněnském Bobycentru, měli jsme tu DJs jako Kai Tracid, Da Hool, poprvé jsme k nám přivezli Dune, taky tu byla znovu Marusha! Bylo i nějaké hraní v Německu a tu domácí "early rave scénu" jsem měl v plánu ještě víc rozjet, ale potom to všechno utnul covid... Snad už je to definitivně pryč a vracíme se do normálu, takže rave on!

DJ Killer


Jsi známý propagátor hraní z vinylů... Proč jsi jako většina dnešních DJs nepřešel na přehrávače nebo jiné alternativy?

I když vůbec nejsem odpůrce technologických pokroků a inovací, myslím si, že v DJingu zkrátka neexistuje lepší alternativa. Pro mě je v podstatě cokoliv mimo vinyl takový pseudo DJing. Je hezké, že playery umí čím dál víc efektů, a že s sebou nemusíš tahat kufr desek, ale přechody tracků se tím taky hodně zjednodušují a svým způsobem to ztrácí punc toho řemesla, kdy mixování vyžaduje um, trénink... Navíc hraní z playerů nevyžaduje takovou koncentraci a čas potřebný k mixům. Pak dochází k tomu, že se spousta mainstremových DJs stává terčem posměchu, protože za mixem dělají všechno možné, jen ne mixují. Takový DJing je spíš o výběru tracků než o živé práci s nimi. Je mi jasné, že existuje i spousta dobrých DJs, co z playerů dokáží zahrát skvěle a nikdy "syncy" nepoužívají, ale já to fakt měnit nebudu. Nehledě na ten rituál objednávání a vybalování desek, když na ně poprvé položíš jehlu... Prostě je to jediná možnost, jak si na tu hudbu opravdu šáhnout, set z gramců je vlastně takový rituál, umělecké dílo. No a v neposlední řadě z vlastních zkušeností musím říct, že lidi na párty jsou nadšení, když se najednou mezi "playeristy" objeví někdo, kdo vytáhne desky - vinyl nad hlavou nikdy neztratil své kouzlo, naopak! :)

V pardubickém L-klubu se 17.2. uskuteční oslava 15 let párty Rave Nation, kterou pořádáš. Proč zrovna L-klub?

Dělali jsme akce už ve větších klubech, třeba v Ideonu nebo Bobycentru, ale akce Rave Nation v L-ku nikdy nebyla, přitom je to nejlegendárnější klub široko daleko. :) Opravdu mě nenapadá jiné místo, kde by byla autentičtější devadesátková atmosféra - on se ten klub vlastně za posledních 30 let ani moc nezměnil. Ve své zlaté éře vyhrál několikrát v anketě Nejlepší klub v ČR, jezdila sem velká jména jako Paul Van Dyk, Westbam, Mr. C, Marusha... Navíc jsem měl teď v hlavě line-up, který prostě ani nikde jinde být nemůže. :)

CJ Bolland


Na párty vystoupí opravdové legendy taneční scény. Duo CJ Bolland a MC Skreen se zapsalo tučným jménem do historie L-klubu, kdo zažil, tak ví... Na poslední akci s touto dvojkou se povídalo, že je to jejich poslední set. Jak se ti povedlo přivézt je znovu?

Oni mají rádi L-klub stejně jako my. :) Pro mě to jsou opravdu zásadní jména nejen celé techno historie, ale v podstatě i mého mládí a párty života. Říkal jsem si, že když oživíme Rave Nation, musí u toho být Bolland, ideálně s MC Skreenem. Já vím, že tu byli před třemi a půl lety, ale zase na druhou stranu, za posledních třináct let tu spolu vystoupili jen jednou, takže podle mě je správný čas. A protože by je asi už nikdo jiný nepřivezl, udělali jsme to my. Je opravdu možné, že tentokrát to je opravdu naposledy, takže kdo zažil zlatou éru L-klubu a Summer Of Love, neměl by si akci nechat ujít...

Zaujalo mě i jméno Tasha Killers Pussies. Na sociálních sítích se o ní hodně diskutovalo. Já jsem začal techno poslouchat až o něco déle. Přibliž nám tuto DJku.

Tasha byla (a určitě ještě je) extra talentovaná britská DJka a producentka v devadesátkách, tehdy její hvězda opravdu zazářila. Aleš Bleha, který na ta jména měl prostě šestý smysl, ji dvakrát přivezl právě do L-klubu a ona tam předvedla sety, o kterých se mluví vlastně dodnes. Hrála úžasnou kombinaci žánrů acid techno, acid trance, rave, a její sety se opravdu vymykaly klasickému technu té doby. Byla takovým úkazem nejen na britské acidové scéně. Pete Tong ji jako vůbec první ženu pozval do Essential Mixu na Radio 1. Mnoho let jsme se snažili dostat ji zase k nám na párty, až se to teď konečně podařilo. Na její set se těším opravdu extra!

DJ Killer


Co posloucháš za hudbu, když zrovna nestojíš za gramcema?  

Většinou něco mnohem klidnějšího – Moby, Enigma, The Beloved, Syntax... Z českých vod třeba kapelu UDG. A taky mám rád progressive trance z dob kolem roku 2005, to je na poslech top.

Jak je na tom podle Tebe naše techno scéna?

Třeba oproti Polsku máme hodně co dohánět, ale myslím, že to není tak špatné, jak hodně lidí říká. Všechno má svůj vývoj a i česká techno scéna se prostě mění. Určitě tu byla velký krize před asi deseti lety, ale teď je to mnohem lepší. Po covidu je těch akcí nějak moc, ale to se časem zase ustálí. Mám jen trochu obavy z toho, že není moc nových jmen, která by tu scénu nějak přebírala, pořád se to tak nějak točí na těch klasických jménech a moc nepřibývají nové tváře, i co se promotérů týká. Je trochu paradox, že to říkám zrovna já, když dělám spíš legendy, ale celkově bych moc rád na techno nebo i trance akcích viděl víc mladších lidí.

Kromě Rave Nation pořádáš i Rave on The Beach... Řekni nám něco o této párty.    

To měl být další větší koncept 90s rave akcí s velkými zahraničními jmény, který nám utnul covid přesně v přípravě prvního dílu. Ale než abychom akci úplně zrušili, zůstali jsme u domácích DJs jako Lucca, Golpe, Ladida nebo Orbith a stala se z toho už docela tradiční letní multižánrová párty na krásném místě Beachparku Mlékojedy. Opravdu se tam paří přímo na pláži a písku, je to paráda. Akce se hlavně proslavila tím, že každý ročník vyšlo nejhorší počasí za sezonu a mám v plánu ji přejmenovat na Aquacalypsa. :)

DJ Killer


Vzpomeneš si na nějaký okamžik při hraní nebo pořádání akcí, který tě zásadně ovlivnil?
 

Moc rád vzpomínám na začátky před více než dvaceti lety... Tenkrát jsme byli úplně free a měli takové studio, kde byly párty třikrát týdně. Tehdy mít svoje desky a někde zahrát, to bylo fakt něco! Pak vzpomínám na silné momenty, kdy jsem na Rave Nation v Ideonu předával Marushe po jejím setu perníkový gramofon a ona byla úplně nadšená, dělala si tam se mnou selfíčka, to byla atmosféra. Vzpomínám třeba i na to, když jsme do ČR úplně poprvé dovezli opravdovou rave legendu Dune a on v Bobycentru hned rozjel 165 BPM, to byl mazec! Nebo když jsem jel hrát do Německa a zapomněl jsem si vzít desky. :) Nebo když jsem Kai Tracida musel napomínat, ať si z gramofonů nedělá věšák na bundy. :) Rád vzpomínám i na b2b set s Orbithem, kdy jsme si střihli rave ze starých desek. No bylo by toho hodně... Taky jsem rád, že jsem si zahrál se jmény, která dnes už často nevídáme jako třeba Agent nebo právě Aleš Bleha. 

 

Ptal se soda v únoru 2023.

foto: archiv

Honza Köhler alias DJ Killer se představí v pátek 17. února na 15. narozeninách párty Rave Nation v bývalém L-klubu (nyní ABC) a spolu s ním CJ Bolland & MC Skreen, Chris Liberator, Tasha Killerpussies, Dave.LXR a tým Rave Nation.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016